Csak 1 ponton múlt a sikeres nyelvvizsgám

"Majdnem sikerült a nyelvvizsgám" mondják nem is olyan kevesen manapság. Sajnos itt a hangsúly a majdnem-en van. Ez sajnos nem sokat ér, hiszen a pont kell a felvételihez, a papír kell a munkavállaláshoz, ezért újra el kell menni vizsgázni. Hogy ezt a helyzetet elkerüld, adunk néhány tippet a sikeres nyelvvizsgázáshoz.

Mielőtt vizsgára jelentkezel, mindenképp írj előtte próbanyelvvizsgát

Ez árban csak töredéke az eredeti vizsgának, sőt van ahol ez teljesen ingyenes. hogy miért éri meg? Nagyon egyszerű, értékes tapasztalatot szerzel, ráadásul kisebb a stressz az éles vizsgán. Ami fontos, csak akkor fizess be az éles vizsgára, ha a próbavizsgád jól sikerült.

Vigyázz! Fontos hogy a próbavizsga eredménye még az éles vizsga jelentkezési határideje előtt megérkezzen!

Fontos! ha 80-90% körül teljesítesz a próbavizsgán akkor semmi probléma nem lesz élesben, viszont ha nem éred el az 50%sem akkor semmiképp ne jelentkezz vizsgára, hiszen őszintén szólva az ablakon dobnál ki 20-30ezer forintot.

Ne a minimum legyen a cél

Gyakorlás és felkészülés során célozd meg a minimum 70%-ot, hiszen ha az éles vizsgán valami nem várt nehézségbe ütközöl, és emiatt elveszítesz pár százalékot, még mindig sikeres vizsgát tehetsz. Inkább legyenek magaddal szemben magasak az elvárások, és csak pozitívan csalódhatsz magadban.

Számolj, számolj, számolj!

Ebből a szmepontól is remek dolog a próba nyelvvizsga, hiszen a javításokból látod, hogy miket rontottál, hány százalékot veszítettél mely feladatoknál. Ha valamelyik feladat nehezebben myegy akkor a hiányzó százalékokat a többi feladatból kell pótolnod. A próbavizsga megmutatja neked, hogy mi az a feladattípus ami nem megy, mire kell még készülnöd (beszédkészség, magnóhallgatást, nyelvtan stb.), és mi az amit figyelmetlenségből rontottál el.

Többször olvasd el a vizsgafeladatot

Régi szabály, de nagyon fontos! Legalább kétszer olvasd el a feladat utasítását, hiszen a félreérted a feladatot, akkor hiába írsz le mindent tökéletesen, levelet annyi szóval amennyi meg volt adva, ha azt a javítóbizottság nem fogadja el és áthúzza. A szóbeli vizsgarész nyílván annyiból egyszerűbb, hogy, ha ott félreértesz valamit, szól a vizsgabiztos, írásbelin maximum csak a hátralévő időről kapsz visszajelzést.

Alapos felkészüléssel időt nyersz

A megírod a próbavizsgát előre felkészíted magad a feladattípusokból. Gondolj bele, mekkora előny ez számodra, hogy tudod mi várható a vizsgán, azzal a vizsgázóval szemben, aki először találkozik ezekkel a feladatokkal. Ha alaposan felkészülsz a vizsgára időt nyersz, hiszen hány embertől hallhattad már te is hogy nem volt ideje egy adott feladatra. Jó, ha tudod itt nem az idő hiányával volt problémájuk, hanem a feladatok voltak nehezek, vagy nem rendelkezett elegendő szókinccsel az adott vizsgához. Ezért ha teheted, még a próbavizsga előtt iratkozz be egy nyelviskolába, hogy megfelelően fel tudj készülni az adott tételekből.

Tedd magad időmilliomossá

Ésszel gyakorolj. Ha tudod, hogy egy adott feladatrészre maximum 25perced van, akkor addig próbálkozz, amíg kényelmesen meg nem tudod oldani a feladatot a megadott időn belül, hiszen hiába csinálod meg 30perc alatt tökéletesen, az éles vizsgán nem lesz rá plusz 5perced, hogy kivitelezd.

+50 óra ajándék