Memorizálás vagy magolás?

Memorizálás vagy magolás?

 

A tévedés elkerülése érdekében, jó, hogy ha előre tisztázzuk, a két fogalom nem egy és ugyanaz, nyelvtanulás szempontjából pedig főleg nem!

Amikor elismételsz egy mondatot, és ráadásul érted is amit mondasz, azt nevezzük memorizálásnak, de ha megpróbálsz valamit úgy megjegyezni és tudatosítani magadban anélkül hogy értenéd az adott szó vagy mondat jelentését, az bizony magolás. Ez a tény hamar kiderül egy egyszerű visszakérdezésnél. Vegyünk egy példát: annak idején fizikából vagy akár matematikából a definíciókat és a szabályokat meg kellett tanulni. Ezen szabályok nélkül még egy egyszerű egyenletet is nehéz lenne megoldani. Tehát ha valaki memorizálta, azaz érti az adott szabályt, az tudja alkalmazni a gyakorlatban is, tehát meg tudja oldani az egyenletet, aki viszont csak bemagolta az adott képletet a példák megoldása során folyamatosan el fog akadni, mivel nem érti az összefüggéseket.

Nyelvtanulás szempontjából ezért is lényegesen fontos, hogy ne csak külön szavakat, inkább szókapcsolatokat, kifejezéseket vagy egyszerű mondatokat tanuljunk meg (pl. I like running/szeretek futni).

Emlékezzünk csak vissza az iskolás időkre, a matematikai egyenletekkel elakadtunk (voltunk ezzel így egy páran), az irodalmi memoritereket, még ha nem is az összeset, a mai napig fel tudjuk mondani, hiszen értettük azt amit megtanultunk.

Tehát egy szó, mint száz a magolásnak nincs értelme, viszont a memorizálás ezzel szemben igen hasznos. A memoriterek növelik az aktív szókincsed és fejlesztik a beszédkészséged. Így csakis ajánlani tudom mindenkinek, hogy tanuljon meg eredeti nyelven szövegeket, szövegrészeket kívülről.

+50 óra ajándék