Nyelvtanulás itthon vagy külföldön?

Manapság szinte nincs olyan ember, aki ne hallotta volna a következő mondatokat akár családi vagy baráti körben: „kimegyek külföldre, ott megtanulom a nyelvet, mert itthon úgysem lehet" vagy „az egyik ismerősöm ismerőse is kiment külföldre és már fél év múlva folyékonyan beszélt az adott nyelven". Ha ez így van, akkor mindannyiunkban felmerül a következő kérdés: itthon miért nem lehet megtanulni idegen nyelveket? Erre rend szerint jönnek a szokásos válaszok: mert sokan voltunk az osztályban, mert kevés volt a heti óraszám, mert több tanár tanított minket, mert kötelező volt, mert nem érdekelt, de kint majd rá leszek kényszerítve.

 

Nem furcsa, hogy szinte mindig ezeket a válaszokat adják a megkérdezettek? Vizsgáljuk meg akkor közelebbről, hogy mégis hol és hogyan van értelme hatékonyan nyelvet tanulni.

 

Ha anyagi szempontból nézzük, akkor valljuk be itthon nyelvet tanulni lényegesen olcsóbb mint külföldön, ahol azonos óraszámért az itthoni árak akár többszörösét is elkérhetik. De akkor mi az ami nincs meg itthon külföldön meg igen? Itthon is vannak idegen nyelvű könyvek, tv műsor, film, dvd, újság. Emellett rengeteg turista látogatja meg évente kis hazánkat, vannak tartósan itt tanuló itt dolgozó külföldiek, és már már a legtöbb nyelviskola rendelkezik anyanyelvi tanárokkal. Akkor mi hiányozhat még? A válasz igen egyszerű, ami gyakran a külföldi nyelvtanulás malmára hajtja a vizet, ez pedig a motiváció. Ez az ami itthon lényegesen minimálisabb. Kint percenként kap új impulzusokat és ezáltal újabb motivációt az ember itthon meg sokan csak a tanártól az órán.

 

Tény, hogy a kinti tanfolyamokon is 15-20tanuló ül egy csoportban lényegesen magasabb tanfolyam díjakkal. Az áron kívül van viszont még egy lényeges különbség, mégpedig az, hogy kint a hallgató az adott csoportban nincs magyarokkal körülvéve, ami motiváló lehet, hiszen nincs olyan csoporttársa, akitől magyarul tudna kérdezni.

Semmiképp ne keseredj el! Ha nincs pénzed külföldre menni, vagy nincs időd rá, esetleg ideköt a suli, a család vagy a munkád, akkor itt az ideje, hogy elkezd magadat motiválni! Kezd el értékelni a kis sikereidet is. Külföldön van aki akár napi 14-16órát is tanul, gyakorol, itthon ha rászánsz heti 10órát hogy nyelvtanulással foglalkozz, garantáltan nyert ügyed van, hiszen aki motivált és rendszeresen foglalkozik ezzel, ami nyílván nem heti egy óra, akkor a nyelvtudása rohamosan fejlődésnek indul.


De akkor mikor érdemes kimenni külföldre?

Mindenképp legalább egy biztos alapfokú tudásszinten vagy afelett. Hidd el, amennyiben teljesen kezdőként szeretnél kiutazni, akkor nagyon nehéz dolgod lesz, hiszen amennyivel hatékonyabb és intenzívebb a kinti tanulás és eleve a kint lét, annyival fárasztóbb is. Gondolj bele, kint nem tudod kikapcsolni a nyelvi környezetet, nem tudod becsukni, mint egy könyvet, ha elfáradtál, vagy ha besokalltál. Kint mindenképp az adott nyelven kell beszélned, még ha csak a boltba mész el, sőt még a választ is meg kell értened.

 

+50 óra ajándék