Melyik nyelvet tanuljam először, az angolt vagy a németet?

Ez egy nagyon gyakori kérdés tanulóink körében amellett, hogy mi legyen az angolon kívül a második nyelv. Mi a németet javasoljuk. Magyarország munkaerőpiacán is a németet preferálják az angol után. Harmadik nyelvként ajánlott a többi (spanyol, olasz, francia, orosz...)

 

Elég nagy dilemmát okoz, hogy melyikkel kezdjék... Természetesen az angollal, utána következhet a német. Mi történhet, ha fordítva, vagyis a némettel kezdik?

  • A.) Könnyedén megtanulja a német nyelvet, majd az angolt is. Jobb esetben.
  • B.) Elkezdi a németet, de közbejött valami... így se német, se angol... pedig az angol manapság elengedhetetlen.

 

Vajon melyiket melyik után könnyebb megtanulni? Általában így oszlanak meg e kérdésre a válaszok:

 

  1. Angol után könnyebb a német.
  2. A német után szinte gyerekjáték az angol.
  3. Lényegtelen milyen nyelvről van szó, a másodikat megtanulni mindig könnyebb.

 

Mi az első válasszal értünk egyet.

Hogy miért?

Mert az angol könnyebb már az elején is mint a német, sőt míg az folyamatosan nehezedik, addig a némettel már a kezdeteknél is "vért izzadunk".

Középfok felett viszont teljesen más a felállás, németnél már csak szókincsfejlesztés van, míg angolnál nehéz nyelvtani szerkezetek, kifejezések.

Miután eldöntötték, hogy angol vagy német, érdemes elgondolkodni, hogy elegendő-e a középfokú szint. A hétköznapi életben elegendő, egy üzleti tárgyalásnál azonban már kevés.

Ha felsőfok a cél, azt javasoljuk, hogy ne álljon meg középfoknál és kezdjen el egy új nyelvet, hanem miután végzett az egyikkel felsőfokon utána vágjon bele a másikba. Így nem fog keveredni hosszútávon a kettő.

Az angolra mindenhol szükség van, nem érdemes máson gondolkodni első nyelvnek.

A nyelvtanulsához hasonló választással küzdenek a mai fiatalok: lakást vagy kocsit vegyenek először?
Ebben az esetben a lakás az angol, addig kihúzzák egy használtabb, öregebb járgánnyal (ez a németnél a konyhanyelv), majd jöhet a komolyabb autó (tanult német nyelvtudás).

Mit gondoltok?

+50 óra ajándék